piątek, 3 października 2014

Babeczki /daria

Babeczki z masłem orzechowym
Składniki:Ciasto
-200 g mąki przennej
-200 g cukru
-2 jajka
-kremowe masło orzechowe
-80 g masła
-180 ml mleka
-2 łyżeczki proszku do pieczenia
-100 g orzeszków prażonych

Masa
-150 g masła
-150 g masła orzechowego
-60 g cukru pudru
-100 ml słodkiej śmietany 30-36 %

Przygotowanie:

  1. Przygotować ciasto. Orzeszki posiekać i odstawić na bok. Miękkie masło, masło orzechowe i cukier utrzeć na kremową masę. Dalej miksując na najwyższych obrotach dodać po jednym jajku. Zmniejszyć obroty miksera i dodać stopniowo mleko na przemian z mąką wymieszaną z proszkiem do pieczenia. Miksować tylko do połączenia się składników. Na końcu wmieszać delikatnie szpatułką posiekane orzeszki.
  2. Formę na muffinki wyłożyć papilotkami. Ciasto wyłożyć do formy. (Mnie wyszło 17 sztuk).
  3. Piec w nagrzanym piekarniku około 25- 30 min. w temperaturze 180°C. Pozostawić do ostygnięcia.
  4. Przygotować masę. Śmietanę ubić na sztywno. Odstawić na bok. Miękkie masło, masło orzechowe i cukier puder utrzeć na kremową masę. Dodać bitą śmietanę i delikatnie wymieszać. Masę przełożyć do rękawa cukierniczego lub szprycy z końcówką gwiazdki i udekorować babeczki.
  5. Orzeszki posiekać i posypać nimi masę.
  6. Babeczki przechowywać w lodów


                                                                                   Smacznego :)


    Przepis ze strony Domowe wypieki.pl  ;)





Brak komentarzy:

Prześlij komentarz