Babeczki z masłem orzechowym
Składniki:Ciasto
-200 g mąki przennej
-200 g cukru
-2 jajka
-kremowe masło orzechowe
-80 g masła
-180 ml mleka
-2 łyżeczki proszku do pieczenia
-100 g orzeszków prażonych
Masa
-150 g masła
-150 g masła orzechowego
-60 g cukru pudru
-100 ml słodkiej śmietany 30-36 %
Przygotowanie:
-200 g mąki przennej
-200 g cukru
-2 jajka
-kremowe masło orzechowe
-80 g masła
-180 ml mleka
-2 łyżeczki proszku do pieczenia
-100 g orzeszków prażonych
Masa
-150 g masła
-150 g masła orzechowego
-60 g cukru pudru
-100 ml słodkiej śmietany 30-36 %
Przygotowanie:
- Przygotować ciasto. Orzeszki posiekać i odstawić na bok. Miękkie masło, masło orzechowe i cukier utrzeć na kremową masę. Dalej miksując na najwyższych obrotach dodać po jednym jajku. Zmniejszyć obroty miksera i dodać stopniowo mleko na przemian z mąką wymieszaną z proszkiem do pieczenia. Miksować tylko do połączenia się składników. Na końcu wmieszać delikatnie szpatułką posiekane orzeszki.
- Formę na muffinki wyłożyć papilotkami. Ciasto wyłożyć do formy. (Mnie wyszło 17 sztuk).
- Piec w nagrzanym piekarniku około 25- 30 min. w temperaturze 180°C. Pozostawić do ostygnięcia.
- Przygotować masę. Śmietanę ubić na sztywno. Odstawić na bok. Miękkie masło, masło orzechowe i cukier puder utrzeć na kremową masę. Dodać bitą śmietanę i delikatnie wymieszać. Masę przełożyć do rękawa cukierniczego lub szprycy z końcówką gwiazdki i udekorować babeczki.
- Orzeszki posiekać i posypać nimi masę.
- Babeczki przechowywać w lodów
Smacznego :)
Przepis ze strony Domowe wypieki.pl ;)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz